29 juni 2009

Äggost



På midsommar gjorde jag äggost. Det är en traditionell bohusländsk rätt som påminner om ostkaka, fast mildare och mer gudomlig i smaken. Det är lite pyssel med att göra den och man måste äga en hålslev och en äggostform med små hål i. Men det är värt det. Gör två medans du ändå håller på, dom går åt när alla är fyllehungriga.


Äggostrecept

6 till 8 ägg
5 dl gräddfil eller filmjölk

3 liter standardmjölk
en halv dl st
rösocker

Vispa upp äggen en i en stor kastrull och tillsätt filmjölken eller gräddfilen. Häll sen i mjölken och värm sakta under omrörning tills det sjuder och skär sig. Värm på ca 4:an, det tar ett bra tag. Det får inte koka! Vispa noga hela tiden så det inte bränner fast. Plötsligt flyter nåt som ser ut som äggröra upp till ytan, fortsätt värma en stund till. Det är ostmassan som bildats.





Dra kastrullen av plattan och låt stå i 10-30 minuter. Ös upp ostmassan med hålslev i en äggostform och varva med strösocker.

Låt formen stå svalt tills vasslan runnit av, ett par timmar. Stjälp upp äggosten på ett fat och servera gärna med björnbärssylt till.

Bohusläns landskapsrätt



2 kommentarer: